Σχετικά

Μακρυχώρι Καρδίτσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα ή η ενότητα δεν αναφέρει τις πηγές του ή δεν περιέχει επαρκείς παραπομπές. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια προσθέτοντας κατάλληλες πηγές και παραπομπές που να υποστηρίζουν το λήμμα.
Η σήμανση τοποθετήθηκε στις 18/03/2012.

Συντεταγμένες39°26′19″N 21°58′4″E (Χάρτης)Το Μακρυχώρι είναι κτισμένο στο βορειοανατολικό μέρος του νομού Καρδίτσας και απέχει 14 χιλιόμετρα περίπου από την πρωτεύουσα του νομού. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι περίπου 800 και ασχολούνται με τη γεωργία και ειδικότερα με την καλλιέργεια βαμβακιού.

Ιστορικά στοιχεία

Διατηρεί το όνομά του από τον 11ο αιώνα και στη σημερινή του θέση κτίστηκε το 1920. Πριν οι κατοικίες βρίσκονταν διάσπαρτες στην περιοχή Μπλιούρη, την οποία διασχίζει ο ποταμός Καλέντζης. Τη χειμερινή περίοδο τα νερά του ποταμού κατέκλυζαν την περιοχή και οι κάτοικοι για να αποφύγουν τις πλημμύρες αναγκαζόταν να κτίζουν τις οικίες τους σε διάφορα υψώματα, με αποτέλεσμα αυτές να βρίσκονται μακριά η μία από την άλλη και το χωριό να καταλαμβάνει μια μεγάλη, μακρόστενη έκταση από την οποία φαίνεται ότι πήρε την ονομασία του το χωριό. Το χωριό ως αυτοτελής κοινότητα, αρχίζει να υφίσταται από το 1915 έως τότε ανήκε στο Δήμο Τιτανίου. Το 1924 έγινε απαλλοτρίωση και μοιράστηκαν τα χωράφια στους κατοίκους με κλήρωση.

 Αυτό το λήμμα για ένα χωριό της Ελλάδας χρειάζεται επέκταση. Βοηθήστε τη Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το!